Eten in Tuvalu
Tuvalu is een eilanden natie en dus speelt vis een cruciale rol in de voeding van de Tuvaluaanse bevolking. Er is vrijwel geen landmassa en dus is het lastig voor de locals om vee te houden en gewassen te verbouwen. Kokosnoot is er in overvloed en dus wordt het veel gebruikt in verschillende gerechten. Taro is een wortelgewas en dat wordt vaak als basisvoedsel gegeten. Ook worden er groenten en fruit, zoals breadfruit, bananen en papaja’s verbouwd en gegeten.
‘Langs de weg wordt er verse vis verkocht, dat net door de vissers is gevangen.’
Populaire gerechten
Ika Mata
Een gerecht van rauwe vis dat wordt gemarineerd in kokosmelk en limoensap. Vaak eten ze dit samen met bijgerechten als Pulaka.
Pulaka
Dit is een traditioneel gerecht gemaakt van taro, wat vaak als bijgerecht wordt gegeten.
Tuna Tataki
Gegrilde of gebakken tonijn, vaak geserveerd met sojasaus en wasabi.
Palusami
Tarobladeren worden gevuld met geraspte kokosnoot en vlees, meestal vis of kip, en vervolgens gestoomd tot het gaar is.
Kakamora
Een dessert gemaakt van kokosnoot, suiker en taro, dat wordt gekookt tot het een dikke consistentie heeft.
Chinese gerechten
Doordat er veel Chinese restauranten zijn, is het Chinese eten ook populair in Tuvalu. Je hebt dus ook veel gerechten gemaakt met rijst en mie in Tuvalu.