Eten & Drinken Bosnië

Eten is erg belangrijk in de Bosnische cultuur, waar het bereiden van eten en delen hiervan zwaar ingeworteld zit. De keuken van Bosnië is echt uniek vergeleken met de rest van de Balkan. Het is een keuken waar meerdere culturen samen smelten tot een heerlijke mix. Grote kans dat er vlees wordt geserveerd als je vraagt om een typische Bosnische maaltijd. Naast de typische lokale gerechten heb je ook genoeg restaurants die westerse gerechten serveren. Je kan in Bosnië & Herzegovina dus heerlijk uiteten gaan in een van de leuke restaurantjes. In dit artikel lees je welke gerechten je hoe dan ook moet uitproberen!

 

‘Bosnische mixed grill is een must-try die je in veel restaurants kunt bestellen.’ 

 

Populaire gerechten

 

Ćevapi

Dit is een van de bekendste gerechten uit de regio. Dit zijn gegrilde gehaktrolletjes van rund- en lamsgehakt, samen met uien, Ajvar (paprika- en auberginedip). Vaak krijg je er wat platbrood bij.

 

Burek

Burek is een hartige bladerdeegtaart gevuld met gehakt, kaas, spinazie of aardappelen. Het wordt vaak geserveerd als ontbijt of als snack en is erg populair in het hele land.

 

Bosanski Lonac

Dit is een traditioneel eenpansgerecht dat bestaat uit verschillende soorten vlees (zoals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees), samen met aardappels, uien, wortels en andere groenten. Het wordt langzaam gekookt in een grote pot, waardoor de smaken goed vermengen en een heerlijke stoofpot ontstaat.

 

Klepe

Dit zijn kleine deegballetjes gevuld met gehakt en geserveerd met een saus van zure room en knoflook. Ze lijken op Italiaanse ravioli of Turkse manti.

 

Sarma

Sarma is een gerecht van gevulde koolrolletjes. Het bestaat uit koolbladeren gevuld met gehakt, rijst, uien en kruiden. Het wordt vaak geserveerd met een tomatensaus en zure room.

 

Begova Čorba

Dit is een hartige maaltijdsoep die vaak wordt geserveerd als voorgerecht. Het is een combinatie van verschillende soorten vlees, groenten, kruiden en specerijen. 

 

Dolma

Dolma is een gerecht van gevulde groenten, meestal tomaten, paprika’s of aubergines. De groenten worden uitgehold en gevuld met gehakt, rijst, uien, kruiden en specerijen. Het wordt vaak geserveerd met een tomatensaus en zure room.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *